Saturday, March 22, 2008

Kim kimdir? Hepsi birdir!

Bir arkadaşım zamanında sormuştu bana, türban serbest olmalı mı diye. Ben de evet demiştim. İnsanların kendilerini kısıtlayan, geriye götüren bir şeyi seçmeleri (ya da bunun kendilerine ailelerince dayatılması) serbest olmalı.

Geçen hafta AKP'ye kapatma davası açıldı. Tamam, demokrasilerde partiler kapatılmamalı. İnsanlar istedikleri gibi yönetilmeli. Genel prensiplerimiz olmalı, her durumda, her ülkede geçerli. Evrensel prensipler.

Ama iddianameyi okuyorum, içim acıyor. Hayal kırıklığına uğruyorum. Bu iddianamede anlatılanlara izin verilmemeli diyorum kendi kendime. Böyle düşünen adamlar yayılmamalı, kadrolaşmamalı, güç kazanmamalı.

Biz liberallerin savunduğu evrensel prensipler bazen gerçeği görmemize engel. Kolayımıza geliyor demokrasinin her şeyi tek başına çözeceğini sanmak. Demokrasiye bir din gibi bağlanınca ne farkımız kalıyor statükocu laiklerden, dincilerden? Demokratik bir şekilde daha da bayağılaşalım, geriye gidelim o zaman!

Önemli olan demokratik yollardan insanların aydınlanmasını sağlayabilmek. Demokrasi bir zorunluluk, ama yeterli değil. Sorunumuza çözüm değil. Sorunumuz eğitimsizlik. Bayağılık.

Bu sabah Ergenekon soruşturması kapsamında İlhan Selçuk gözaltına alındı. Selçuk'un gözaltına alınma biçimi mazlumların zalimliğe nasıl kolay alışabildiklerini gösteriyor. Kim kime diş geçirebilirse işte. Statükocu laik, sözde demokrat farketmiyor, aslında hepsinin kafası aynı, hepsi fırsatını bulduğu anda tahakkümcü.

Tamam, parti kapansın. Bu kapatılan kaçıncı parti, bu kaçıncı darbe söylentisi? Çözüm değil bütün bunlar. İnsanların eğitim alması, iş bulması gerek. AKP'ye alternatif çıkması gerek. Laiklerin hem laik hem demokrat olmayı, insanların günlük hayatlarını iyileştirecek çözümler üretmeyi bilmeleri gerek. Eğer gerçekten samimiyseler, tepeden inme çözümlerin bir işe yaramadığını görmeleri gerek.

İnsanlara zorla yaptırabileceğiniz şeyler sınırlıdır, sürelidir, gün gelir insanlar asıl istediklerini, alıştıklarını, doğru bildiklerini yaparlar. Onların kendiliklerinden ikna olmalarını sağlayacak ortamı (demokratik yollardan) hazırlamanız gerekir. Bu süreç uzun sürer, kafa ister, çok çalışmak gerekir. Bu kafa, bu sabır kimde var? Ne liberallerde, ne laiklerde, ne dincilerde var!

No comments: