Tuesday, February 01, 2011

İşsizlik

Bu blogu şu sıralar kimse okumadığına gore rahat rahat içimi dökebilirim.

Tam olarak altı aydır işsiz olan birisi olarak söyleyebilirim ki işsizlik insanın içini kurutan bir şey. Ki bunu ben söylüyorum, ev geçindirmek, kira ödemek zorunda olmayan, görece olarak kariyerinin başında olan ben. İşini, Londra’daki hayatını beğenmediği için kendi isteğiyle bırakmış olan ben. Meğer çoğu insanın payına düşenden çok daha fazlasına sahipmişim. Çalıştığım şirket matah bir yer değildi, ama meğerse bu, yani insana, emeğe değer verilmemesi normalmiş. Anladım ki insanların yüzde doksanı, eğitimleri ne olursa olsun, buldukları işi yapmak zorundalar. Hem de çok az paraya, hala yıllarca ailelerinden destek alarak, gece gündüz çalışarak. Aktif olmak, sosyalleşebilmek, hayatını idame ettirecek kadar para kazanabilmek tek beklenti.

Bu altı ayı tabii ki bir şekilde geçirdim: Türlü türlü iş başvuruları, doktora başvuruları, görüşmeler, sınavlarla. Araba kullanmayı öğrendim. Manikür yaptırmaya başladım. Türkiye’yle ilgili uzakta olmanın getirdiği tüm romantik fikirlerden kurtuldum. Buna karşılık çalışırken ah işe gitmek zorunda olmasaydım ne kitaplar okur, neler yazardım dediklerimin hiç birini yapamadım. Ne ilham, ne sabır bulabildim. Onun yerine bol bol televizyon izleyip, Internette ne bulursam okuyup zaman öldürdüm. Öfkeli biri haline geldim. Kendime, işverenlere, bana haksızlık yaptığını düşündüğüm insanlara, hükümete, pragmatist liberallere (hükümetle yolumuz kesişmiş olabilir, pişman değiliz!), trafikteki şoförlere, kafeleri dolduran gençlere, en yakınımdakilere tahammül edememeye başladım. Güzel şeyler yapan, üreten, güzel şeyler söyleyen insanların varlığına hem sevindim, hem onlara gıpta ettim. Gerçi pek bir işe yaramıyorlar gibi geldi, kendi gibilere bir nefes aldırmaktan başka. Adi şeylerin bu kadar prim yapıp, düzgün, kaliteli olanın farkına varılmamasına çok kızdım. Farkına varılacak biri olmadığım için kendime kızdım. Hayal etmediğim kadarıyla mutlu olamadığım, sabredemediğim, koşullara uyamadığım için yine kendime kızdım. Gittikçe kızgın, her şeyden şikayet eden yaşlı teyzelere benzemeye başladım. Güya ben uzaklarda bu ülke hakkında ahkam kesip rahat bir hayat süreceğime gelip faydalı bir şeyler yapacaktım! Sevgili başbakanımızın deyimiyle yük almak bir yana, yük olup çıktım. Anladım ki insanın işleri iyi giderken iyi bir insan olması kolay da, işleri kötü giderken iyi bir insan olması çok zor. İşleri iyi giden insanların ezici çoğunluğu da iyi ve düzgün olmadığına göre, Türkiye’deki iyi ve düzgün insan sayısının azlığına şaşmamak gerekiyor.

Şu sıralar aklıma hep Kara Kitap’taki Rüya ve Masumiyet Müzesi’ndeki Füsun geliyor. Kara Kitap’ta Galip ne demişti kaçkın karısı Rüya’nın ardından: “Hiçbir zaman inandıramadım seni kahramansız bir dünyaya neden inandığıma. Hiçbir zaman inandıramadım seni o kahramanları uyduran zavallı yazarların neden kahraman olmadıklarına. Hiçbir zaman inandıramadım seni o dergilerde resimleri çıkanların bizden başka bir soydan olduğuna. Hiçbir zaman inandıramadım seni sıradan bir hayata razı olman gerektiğine. Hiçbir zaman inandıramadım seni, o sıradan hayatta benim de bir yerim olması gerektiğine.” (sf. 326) Füsun da Kemal’in ve hepimizin beklediği o mutlu sona razı olmamıştı, kafaya alındığını anlayıp sonunda. Halbuki o Kemal’in hayran kaldığı kuş resimlerini yapıp vakit öldürürken bile hep inanmıştı günün birinde bir film yıldızı olacağına.

8 comments:

Unknown said...

Kendimi okudum.. Bir farkımız var: yurtdışında bulunmadım. Ama öncesinde İzmir'de yaşıyordum. İş için İstanbul'a geldim. Dört ay önce işi kendi rızam ile bıraktım. Sonrasını biliyorsun zaten yazdıkların ile harfiyen uyuyor. Hiç bu şekilde ifade edememiştim kendimi.. Çok güzel, beğendim. Teşekkür ederim..

lightcapsule said...

Yazdıklarınız için çok teşekkür ederim, ben de İzmirliyim. Umarım yakında içimize sinen işler buluruz.

Unknown said...

MERHABA, KREDİ ARAYANLAR.
Hayal kırıklığına olma yardım ve yorgun ihtiyacınız var mı? ...
Biz bir şirket, küçük işletmeler ve şirketler kredilerin çeşitli yanı sıra bireysel tüketicilere sunuyoruz.
Bizim kredi paketi uzun veya kısa süreli olabilir ya, tercihleri istediğiniz.
Biz eğitim, iş, borç konsolidasyonu ve kredi proje uygulama olarak kredilerin her türlü sunuyoruz.
Biz reklam internet rağmen kredi deneyim büyük bir zenginlik var.
Kredi sistemi internet ölçüde finansal ihtiyaçları ve gereklilikleri ile tüm ticari müşterilere yardımcı olmak için kiralama hizmet yelpazemizi genişletmek için bize getirdi Bizim yaklaşım dinamiktir.
Eğer bir peşinat, kötü kredi, ya da belki borç bir sürü yoksa, biz sizin özel ihtiyaçlarına göre mükemmel bir program bulabilirsiniz! Biz çok düşük faiz oranıyla kredi belli bir miktar sunuyoruz.
Biz 10 yıllık krediler için iş olmuştur, deneyim ve uzmanlık yüksek seviyede belirtilen zaman dilimi altında müşterilerimize tüm kredi transferi inkar edilemez.
Size geçmek için bu harika fırsatı mali izin vermeyin.
Sarah Mantı Wong Kredi Ev
E-posta: sarahmantiwongloanhome@gmail.com veya sarahmantiwongfinancialsolution@yahoomail.com

Unknown said...

Eğer bir iş adamı ya da kadın mısınız? Eğer bir finansal karmaşa içinde yoksa kendi iş başlatmak için para gerekiyor? Kredileri Onların Borç ödeme veya faturalarınızı ödemek ya da güzel bir iş başlatmak gerekiyor? Eğer düşük kredi puanı var ve bunu sert yerel bankalar / diğer mali kuruluşlardan Sermaye kredisi almak için bulacaksınız? Sen bir ihtiyaç
E-posta: gibi herhangi bir nedenle kredi ya da finansman stevenjonesloanfirm@hotmail.com


a) Bireysel Kredi, İş Genişletme,
b) İş Kurma, Eğitim,
c) Borç Konsolidasyon,
d) Sabit Para Krediler

Biz "Biz herhangi bir nedenle bireysel kredi, borç konsolidasyonu kredileri, girişim sermayesi Sermaye, ticari kredi, eğitim kredisi, ipotek veya Kredileri sunuyoruz,% 2 düşük faiz oranı ve teminat ile ve Teminat değil kredi sunuyoruz.

Ancak, bizim yöntem gerekli kredinin miktarını belirtmek için imkanı sunuyor ve aynı zamanda bunu göze süresi, size gerçek bir şans ihtiyacınız fonlar olsun verir!

E-posta yoluyla bize ulaşın: stevenjonesloanfirm@hotmail.com

Unknown said...

Merhaba millet, İsmim Gina Acampora, ABD'de yaşıyor ve ben bugün bütün vahşi dünyadaki en mutlu insan olarak konuşuyorum ve kendime, ailemi fakir durumumdan kurtaran herhangi bir borç verenin, adımı bütününe anlatacağım söyledim Vahşi dünya ve ben hayatımın baştan başlamak için $ 100,000 USD, mesleğim nedeniyle tek bir kadınım, 4 çocuğa sahip olduğum gibi bir krediye muhtaç olduğum için ailemin iyiliğe geri döndüğünü söylemekten çok mutluyum. Tüm dünyada benimle takılıncaya kadar üzerime asılmış gibi görünüyordu Tanrı'ya gönderdiğim krediyi değiştirdim Şirketim, hayatımı değiştiren ve ailem olan Tanrının Korkan bir firması olan Nora Mildred'in kredi firması olarak, Tanrı'nın ailemi kurtarmak için gönderdiği kurtarıcıydı ve ilk önce $ 100,000 USD borcumu alana kadar mümkün olmayacağını düşünüyorum ve e-postayla Nora Mildred kredi hizmetiyle iletişime geçmek için gerçek bir krediye ihtiyacı olan herkese bilgi vereceğim. noramildred.loan@hotmail.com çünkü o en iyi anlayış ve nazik Krediler Hizmetleridir

John white said...

Finans Kredisi,% 2 olarak Küçük ve Büyük Krediler İçin Sınırlı.

Merhaba işinizi finanse etmek için bir kredi için başvurun, Biz her türlü kredi, özel kredi,
  Bir yılda% 2 kadar düşük faiz oranları ile ticari ve kişisel kredilerle dünyanın herhangi bir yerinde 30 yıl geri ödeme süresi sağlamaktadır. İstediğiniz miktardan 1000'e kadar değişen kredileri sunuyoruz, bugün bize ulaşın, financelimited011 @ gmail..com
financelimited011@gmail.com

Maureen said...

Hello, Apply and get qualify for a loan. Interest rate 1% and easy process. Contact me for more info. Thank you.
Please Only serious inquiries.
For more details :Contact us
Email : bdsfn.com@gmail.com
Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
Best Regards.
Mrs.Emilia Fedorcakova

Ciao, fai domanda e ottieni un prestito. Tasso di interesse dell'1% e processo semplice. Contattami per maggiori informazioni. Grazie.
Per favore, solo domande serie.
Per maggiori dettagli contattaci
Email: bdsfn.com@gmail.com
Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
I migliori saluti.
Sig.Emilia Fedorcakova

Hola, solicite y obtenga los requisitos para un préstamo. Tasa de interés 1% y proceso fácil. Póngase en contacto conmigo para más información. Gracias.
Por favor Solo consultas serias.
Para mas detalles contáctenos
Correo electrónico: bdsfn.com@gmail.com
Emaill: anatiliatextileltd@gmail.com
Atentamente.
Sra. Emilia Fedorcakova

Merissa Ahmed said...

KREDİ ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
UYGUN FİYATLI% 100 YASAL EV / GAYRİMENKUL / KİŞİSEL / İŞLETME KREDİLERİ İÇİN BUGÜN BAŞVURUN Anında yanıt için e-posta: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
WA / Çağrı (+33) 6057-33479


KREDİYE İHTİYACINIZ VAR MI? Maddi olarak çökmüş mü, Artık ağlama, Mali sorun ağlayacak bir şey değil, tek bir Sevgi, Anlayış, Güven ve Birlik içinde mücadele etmemiz gereken bir şey. Bu nedenle Meşru Mali Danışmanlar olarak inancımız, mali sıkıntıya bir son veriyor. Biz finansal hizmetler sağlayan yatırımcılarız ve hem başlangıç ​​projelerinde, Ev Finansmanında hem de genişleme için finansmana veya Krediye ihtiyaç duyan mevcut işletmelerde uzmanız. İşletmelerin gelişmesine ve başarılı olmasına yardımcı olmaya kararlıyız. Kredi puanınız düşük mü ve yerel bankalardan ve diğer finans kuruluşlarından sermaye kredisi almakta zorlanıyor musunuz? Ev almak için acil krediye mi ihtiyacınız var? Evet ise artık endişelenmeyin çünkü finansal olarak daha az ayrıcalıklı olanların, kredi puanınız ne olursa olsun ayağa kalkmaları için ihtiyaç duydukları krediyi almalarına yardımcı olmak için buradayız, tüm finansal krizlerinize ve zorluklarınıza veda edebilirsiniz. Krediler sunuyoruz Düşük ve uygun faiz oranıyla, teminatsız ve kefilsiz kredi kontrolü ve ayrıca evrak gerektirmez. Iskandar Borç Verenler, paranın nasıl hızlı ve zahmetsizce alınacağına ilişkin tüm bilgileri tutar (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
WA / Çağrı (+33) 6057-33479


Acil durum fonuna mı ihtiyacınız var? Şimdi başvurun ve nakit onayınızı alın. aşağıdaki finansal hizmetleri sunuyoruz:
* Bireysel krediler,
* Borç konsolidasyon kredileri,
* Risk sermayesi,
* İşletme kredileri,
* Eğitim kredileri,
* Ev kredileri
* Araç Kredileri
* Otel Kredileri
Ve daha fazlası.

Gerçek bir kredi mi arıyorsunuz? Meşru bir kredi veren için doğru şirketle iletişim kurmak, finansal sorunları olan ve uygun bir faiz oranıyla çözüme ihtiyaç duyan müşteriler için her zaman büyük bir sorun olmuştur. Herhangi bir mali karmaşa içinde misiniz veya kendi ev projenizi ve emlak geliştirmenizi başlatmak için paraya mı ihtiyacınız var? Güzel bir küçük veya büyük ölçekli ve orta ölçekli işletme kurmak için krediye mi ihtiyacınız var?
bugün bize ulaşın (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)
WA / Çağrı (+33) 6057-33479

Cevabınızı dört gözle bekleyin,

Bayan Iskandar Lestari
Ağırlık (+33) 6057-33479